Funkar alltid! Som tillbehör till kräftskivan eller som en del av midsommarbordet (som på bilden), men det funkar lika bra som förrätt. Med en ordentlig skopa romsås. 
 
VB- Paj med Romsås:
 
1 burk rom
2 dl gräddfil
½ röd lök
4 ägg
2,5 dl mjölk eller grädde
3 dl riven västerbottenost
salt
svartpeppar
200 gram vetemjöl eller dinkelmjöl (ca 3,5 dl)
125 gram smör
2 msk vatten
 

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Slå stanningen i pajskalet och grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarnde inte är färdig så täck med folie eller lock.

Detta är en paj som blir bra på dinkelmjöl. Den smakar dessutom utmärkt kall - gör den gärna dagen före och låt den vila i kylen över natten.

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej